Jeni në:»»Primo Levi
Primo Levi2018-09-05T12:35:07+02:00
 
Primo Levi
[wbcr_php_snippet id="21988"]

[wbcr_php_snippet id=”21390″ title=”Merr_Emrin”]

Primo Levi është shkrimtar italian me origjinë hebreje, një prej të mbijetuarve të kampeve të përqendrimit hitleriane.

U diplomua si kimist në vitet e para të vendosjes së regjimit fashist, i cili, më 1938 shpalli ligjet racore, që sollën diskriminimet e rënda ndaj qytetarëve italianë “të racës hebreje”. Të gjitha këto e shtynë Levin të hynte në radhët e antifashistëve dhe të merrte pjesë në disa çeta partizane.
U arrestua në dhjetor 1943 dhe, prej shkurtit 1944 deri më 27 janar 1945, përjetoi tmerrin e pafund të kampit të shfarosjes në Aushvic.

Përvoja në kampin e përqendrimit e tronditi si fizikisht, edhe psikologjikisht dhe e shtyu të hidhte në letër makthin e jetuar prej tij e miliona njerëz të tjerë, përmes shkrimesh të paharrueshme si “A është, vallë, njeri…?”, “Armëpushimi” dhe “Të mbytyrit e të mbijetuarit”.

Autorë të ngjashëm

[wbcr_php_snippet id=”21384″ title=”SQ_non-albanian_similar”]

Libra nga autori

[wbcr_php_snippet id=”21426″ title=”Author_Books_EN”]

Vulnerability Scanner