Ayn Rand

Ayn Rand (1905, Shën Pjetërburg - 1982, Nju Jork) është shkrimtarja e parë që ka mbrojtur në mënyrë të flaktë një ideologji të bazuar në lirinë individuale, egoizmin racional dhe etik dhe kapitalizmin ekstrem “laissez-faire”. Ajo iu kundërvu fesë, luftës dhe çdo forme të ndërhyrjes së shtetit në ekonomi. Librat dhe mendimi i saj kanë qënë shumë influencues në kulturën dhe shoqërinë e ShBA-së. Në gjuhën shqipe janë botuar kryevepra e saj, “Revolta e Atlasit”, në tre vëllime, dhe romani i saj i parë “Ne të gjallët”.

Ayn Rand